logo

Pravo osvježenje u pravom trenutku
PDF Print E-mail

Sunce neumorno prži. Osjećate kako vam se grlo steže. Treba vam nešto sočno, osvježavajuće, ne preslatko, da zadovolji žeđ i izmami zadovoljni osmjeh na lice? Pravi izbor su Nektar aromatizovana piva. Grejp, limun, ananas ili ribizla?

Banjalučka pivara je tokom poslednje dvije godine kreirala čak četiri nova ukusa aromatizovanih piva Nektar limun, Nektar grejp, Nektar ribizla i Nektar ananas koji su izazvali revoluciju i za kratko vrijeme postali apsolutni lideri na tržištu aromatizovanih piva u Bosni i Hercegovini. Osvježavajuća Nektar aromatizovana piva posebno su omiljena tokom ljetnih mjeseci, ali i u zimskom periodu, kada je Nektar ribizla, tamno aromatizovano pivo s sokom ribizle, jedno od omiljenih pića u restoranima i kafićima. Sva Nektar aromatizovana piva sadrže samo prirodnu voćnu aromu, što ih pored najkvalitetnijeg piva, izdvaja iz mase sličnih proizvoda na tržištu i što potrošači itekako cijene i prepoznaju. Nektar tamno aromatizovano pivo je definitivno novina u regionu i iznenađenje nakon limuna, grejpa i ananasa. Inače, crna ribizla se često koristi u pivarstvu kao dodatak pivima, uglavnom kod ejlova i voćnih piva. Nektar limun, Nektar grejp i Nektar ananas sadrže 60 odsto pravog voćnog soka, 40 odsto piva, te 2% alkohola. Udio prodaje Nektar aromatizovanih piva na tržištu iznosi 6 osto. Nektar aromatizovana piva idealna su za sve situacije u kojim čeznete za pravim sočnim osvježenjem uz malo alkohola. Proizvodnja aromatizovanog piva je nastavak promjena i prilagođavanja kupcima, kojim Banjalučka pivara pristupa ohrabrena vrlo pozitivnim reakcijama i zadovoljstvom kupaca novim Nektarom.

Radleri FB-image-504x504px

Saradnja s domaćim proizvođačima i korišćenje domaćih sirovina, te stalno usavršavanje proizvodnje, uz inovacije u domaćoj pivarskoj industriji, dio su strateškog opredjeljenja Banjalučke pivare kao jedine domaće pivare u Republici Srpskoj, da podstiče i razvija domaću proizvodnju i najbolje domaće pivo.

Istorija aromatizovanih piva – Radler piva

Radler (njem. Radler biciklist), kolokvijalno radla, miješano piće napravljeno od piva i gaziranog bezalkoholnog pića. Tradicionalno se pravi miješanjem lagane sode od limuna i limete (npr. Sprite ili 7-Up) sa srednje tamnim pivom, ali se danas obično izrađuje sa svijetlim pivom. Dunkles Radler ili "tamni radler" još je popularan u Bavarskoj, gdje se mora posebno naručiti. Neki vodiči preporučuju miješanje piva i sode u omjeru 3:2 u korist piva.

Raširena priča kako je Franz Xaver Kugler izumio radler pokazala se netočnom. Istina je da je Kugler vodio gostionicu u gradu Oberhachingu, južno od Münchena, koju su posjećivali biciklisti. Legenda kaže kako je jedne subote u junu 1922. godine velika grupa biciklista došla kod Kuglera kako bi obnovila svoje, već gotovo potrošene zalihe piva. Vodeći se izrekom kako je nužda majka dosjetljivosti, on je 'udvostručio' svoju zalihu piva dodavši mu sodu, te ga poslužio kao Radlermaß (biciklistički gutljaj). Ipak, s obzirom da se Radlermass u literaturi prvi put spominje imeđu 19. u 20. vijeka može sae posumnjati kako je legenda u stvari mudro smišljena priča namijenjena povećanju posla u Kuglerovoj gostionici.

Istina je da je Radlermass smišljen krajem devetnaestog vijeka u jednom od tadašnjih popularnih socijalističkih biciklističkih klubova, ali identitet stvarnog pronalazača popularno radlera do danas nije poznat. Ko god on ili ona bili, hvala im za opuštajuću i osvježavajuću kombinaciju piva i voćnog soka, koja vodi do instant okrepljenja.