150 GODINA PIVARSKOG
NASLIJEĐA

1873

banja luka

Fra Grge Martića ulica

Banjalučka pivara osnovana je daleke 1873. godine. Njen osnivač bio je monaški red Trapista, čuvenih i po siru trapistu. Pod vođstvom Granza Pfannera, Trapisti su, osim osnivanja Banjalučke pivare napravili i prvu hidrocentralu na Balkanu, pokrenuli preko 20 zanata i osnovali bolnicu.


Franz Pfanner

osnivač Banjalučke pivare

Pogodna lokacija i dobra svojstva vode planinske rijeke Vrbas u banjalučkom kraju omogućili su proizvodnju vrhunskog i kvalitetnog piva. Međutim postojao je još jedan razlog zašto je ovo zlatno piće poteklo Banjalukom. U to vrijeme omilieno piće banjalučana bila je domaća rakija koja je u većini slučajeva imala loš uticaj na zdravlje. Trapisti su skovali plan za odvikavaniem naroda od rakije uz pomoć piva vrhunskog kvaliteta koje je služilo i prepisivalo se kao terapija.

1945

banja luka

DRUGI SVJETSKI RAT

Drugi svjetski rat doveo je do otežanog rada pivare koja uprkos svemu nije prestala sa radom. Poslije rata pivara je nacionalizovana i prelazi u vlasništvo države.

Izdvojena na rubu grada, okružena zelenilom i šumom, Banjalučka pivara je brižljivo čuvana od svih zagađenja. Zahvaljujući kvalitetu piva i doslijednosti u proizvodnji i poslovanju, odoljela je sunovratu privrede nakon rata i ponovo doživjela buđenje.1962

Zvanični naziv Nektar nastao je šezdesetih godina i u tom periodu počinje punjenje flaša od 0,33, te slijedi modernizacija pivare.

Nektar pivo se po prvi put počinje proizvoditi na automatizovanim linijama kapaciteta nekoliko hiljada boca na sat.1975

Počinje proizvodnja na potpuno novim i automatizovanim linijama, koje imaju kapacitet punjenja 10.000 boca na sat.1984

Nektar pivo osvaja Grand Gold medalju na Monde Selection izboru za kvalitet proizvoda.2009

Briselski institut dodjeljuje Banjalučkoj pivari certifikat za kvalitet, a Nektar pivo dobija status „Superbrand“ proizvoda za Bosnu i Hercegovinu.2012

Predstavljen je novi izgled Nektar piva i već u narednoj godini prodaja piva po prvi put u istoriji prelazi magičnu cifru od 40.000.000 litara.2023

GODINA VELIKOG JUBILEJA

150 godina

Od hrabre male pivare, do lidera u regionu! Ponosni smo na svako pivo koje je izašlo iz proizvodnje, svaku uspomenu koju smo zajedno stvorili i na svaku od 150 godina.

150

GODINA

Budite slobodni da nas kontaktirate za dodatne informacije.

*Obavezno polje
*Obavezno polje
*Obavezno polje
*Obavezno polje

Da li imaš 18 godina ili više?

DA
NE